Danskundervisning har styrket fællesskabsfølelsen

Af: Karina Anée Købke

I Netto er over 35 nationaliteter samlet. Dét udfordrede fællesskabet, og derfor satte Nettos logistikdirektør, Brian Sværke, sig for at tilbyde danskundervisning til alle interesserede ansatte. Og det har haft stor betydning for de ansatte, der efterfølgende oplever, at de er blevet en større del af fællesskabet – både på arbejdet og i deres fritid.

Over 150 medarbejdere har nu været på danskkurser i arbejdstiden hos KHS Kompetence, og dét, at de ansatte nu kan kommunikere på et fælles sprog, har kæmpe betydning. Både på arbejdspladsen og personligt: 

”Det har betydet en verden til forskel for mig. Det er blevet meget nemmere for mig at tale med andre mennesker, og jeg føler mig meget mere inkluderet i fællesskabet, og det gælder både på arbejdet og i min hverdag. Det har givet mig et kæmpe løft på alle måder, særligt socialt, hvor jeg er blevet langt mere åben overfor folk. Nu tør jeg tale dansk,” fortæller Piotr Pawel Radziszewski, der er teamleder i køl på Nettos centrallager i Køge.

Piotr Pawel Radziszewski er én af de medarbejdere, der har oplevet en personlig transformation som følge af danskundervisningen. Piotr er oprindeligt fra Polen, men har boet i Danmark i 16 år. Han er 38 år og bor her med sin kone og barn. I Polen lærte han udelukkende russisk og tysk, derfor var engelsk også dét sprog han lærte, da han kom til Danmark. For ham har danskundervisningen haft afgørende betydning: 

”Det er blevet nemmere for mig at interagere. Dét, at jeg nu taler dansk i stedet for engelsk, har haft en enorm betydning for vores arbejdsfællesskab. Jeg kan nu bedre forstå sarkasme og ironi – og den særlige jargon, der er mellem mennesker. Det gør f.eks. en stor forskel på møder, hvor man ellers hurtigt mister noget mellemmenneskeligt, når man ikke kan sproget. Og så har det gjort en forskel, når jeg skal læse og svare mails.”

Piotr Pawel Radziszewski er én af de medarbejdere, der har oplevet en personlig transformation som følge af danskundervisningen.

Styrket samarbejde

Piotr fortæller, at danskundervisningen også har haft en positiv indvirkning på samarbejdet med kollegerne. 

”Jeg føler mig nu mere værdsat og inkluderet i teamet, ligesom jeg langt bedre kan deltage i den sociale snak ved kaffeautomaten og bidrage aktivt til diskussioner og beslutninger. Rent personligt har det også betydet, at jeg føler mig mere inkluderet i samfundet,” siger Piotr Pawel Radziszewski.

Et fælles sprog gør en kæmpe forskel

Manglen på et fælles sprog har på mange punkter været en udfordring for samarbejdet i Netto, hvor mere end 35 nationaliteter hver dag arbejder sammen på kryds og tværs. Det fik Nettos logistikdirektør for Danmark og Polen, Brian Sværke, til at tilbyde danskundervisning via KHS Kompetence til medarbejderne i Køge. Over 150 har indtil videre deltaget på dansk-kurser i arbejdstiden, og det har skabt et langt bedre samarbejde og en stærkere fællesskabsånd blandt Netto-holdet. For samtidig med at sprogbarriererne er blevet nedbrudt, er også de sociale barrierer blevet revet ned.

”Det har utrolig stor betydning, at vi nu kan kommunikere på samme sprog. Danskundervisningen har bragt os tættere sammen og har givet en bedre forståelse og relationer på tværs af de kulturelle forskelle. Vi har fået skabt et kulturelt ’os’, og det smitter af på arbejdsglæden. Og helt lavpraktisk tør medarbejderne nu gå ind i en dialog på dansk, hvor der før ofte blev brugt tolke til f.eks. møder,” fortæller Brian Sværke. 

Han mener, at danskundervisningen ikke kun har haft en arbejdsrelevant betydning, men den har også haft en indvirkning på medarbejdernes sociale interaktioner:

”Danskundervisningen har givet vores medarbejdere en dybere indsigt i dansk kultur og samfund og herunder også forståelse for de undertoner og dybereliggende meninger, der tit er i det danske sprog - og i, hvem Netto er som virksomhed. Det betyder også, at de ikke går glip af en masse vigtig information i hverdagen, også hvad angår sociale interaktioner, politik, skattelovgivning mv.” 

Brian Sværke

KHS Kompetence har stået i spidsen for danskundervisningen, og her tilpasses undervisningen altid, så alle materialer har relevans i forhold til medarbejdernes arbejdsdag og virksomheden i din helhed. 

”Det har været et win-win forløb, og en fornøjelse af mærke, at undervisningen har rykket medarbejderne så meget. Netto har været en fantastisk samarbejdspartner, der har været gode til at klæde vores undervisere godt på - og det giver bare et ekstra godt resultat for alle parter,” fortæller leder af Forberedende voksenundervisning, Mette Koch. 

Nettos investering i danskundervisning har uden tvivl båret frugt. Initiativet har skabt et stærkere fællesskab blandt medarbejderne, nedbrudt sprogbarrierer og bidraget til en mere inkluderende og effektiv arbejdsplads. 

  • Voksne, som vil være bedre til at læse, skrive eller regne, har mulighed for at deltage i forberedende voksenundervisning (FVU)

  • Forberedende voksenundervisning (FVU) er gratis og henvender sig til alle over 18 år - og tilbydes på forskellige niveauer

  • Danskkurserne er gratis at deltage på. Virksomheder modtager lønrefusion under kurset. Læs mere på: /forberedende-voksenundervisning

Læs også...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få ny inspiration, viden om nye trends på arbejdsmarkedet samt information om tilskudsmuligheder mv.